Eğitimden sanayiye: Atanamayan mezunlar ve yeniden doğan çıraklık

Van Sanayi Siteleri ve Zanaat Atölyeleri Yeniden Canlanıyor

VAN – Eskiden çocuklarını meslek sahibi yapmak için zanaatkârlığa yöneltip teknik beceriler kazandırmaya çalışan aileler, zamanla okul eğitimine öncelik verir hale gelmişti. Ancak atanamayan üniversite mezunlarının artması, işsizlik ve eğitim sistemi kaygılarından dolayı, sanayi siteleri ve zanaat atölyelerinde çalışan çırak sayısında artış yaşanmaya başladı.

“Okuyup da ne olacak? Ekmek parası kazansın en azından.” düşüncesi özellikle düşük gelirli aileler arasında yaygınlaşıyor. Atölyelerde çıraklık yapan gençler, ileride kendi işlerini kurmayı hedefleyerek bu yolu tercih ediyorlar.

‘ÜNİVERSİTE MEZUNU ÇIRAKLAR ARTIYOR’

Van Oto Sanayi Sitesi esnafından Müjdat Koç, duruma dikkat çekiyor. Kendisi de iki farklı bölümden üniversite mezunu olan Koç, motor ustası olarak çalışıyor. Koç, son zamanlarda ailelerin ve üniversite mezunu gençlerin sanayi sektörüne ilgisinin arttığını şu şekilde ifade ediyor: “Bizim dönemimizde, okumayan çocuklar ‘eli iş tutsun’ diyerek sanayiye yönlendirilirdi. Ancak sonraki nesiller daha çok okula yönlendirildi. Bu yüzden uzun bir süre sanayide yeni ustalar yetişmedi. Günümüzde çocuklar yıllarca okuduktan sonra iş bulamıyorlar. Meslekleri olmadığı gibi çalışma deneyimleri de yok. Aileler artık bu gerçeği fark etmeye başladı. Her gün birkaç aile gelip çocuklarını yanımıza çırak olarak vermek istiyor. Hatta üniversite mezunu gençler de iş başvurusunda bulunuyor. Şu anda Van Oto Sanayi Sitesi’nde yüzlerce üniversite mezunu çırak bulunmakta.

‘EKMEK PARASINI KAZANAN ÇIRAKLARIN YÜKSELİŞİ’

Bir baba, çocuklarının adının paylaşılmasını istemeyerek şunları söylüyor: “İki çocuğum var. Birisi üniversite mezunu. Şu anda askerde. Geldiğinde işsiz kalacak. İşsizlik var, sorun var! Evlenme, yuva kurma planları ne olacak? Kayseri’de üniversite okudu ama iş bulamadı. Diğer çocuğum ise çalışmaya başladı. Elektrik ustası çırak olarak yanına yerleştirdim. Şu anda 17 yaşında. Eğer usta olursa, altın bilezik takar. Çalışır, para kazanır. Ben ilk başta okumasını istedim. Bir sene dershaneye gönderdim bile. İyi bir bölüm kazanamayacaksa, okumasına gerek yok. Zaten kendisi de istemiyor.”

‘KENDİ DÜKKANIMI AÇABİLİRİM BELKİ’

Babanın dediklerini oğlu da şu şekilde tekrarlıyor: “Her gün haberlerde görüyoruz. Ankara’da öğretmenler eylem yapıyor. Öğretmenler bile atanamıyorsa, ben neden atanayım ki? Bir işe girip çalışsam ne işe yarar? Bir meslek öğrenmek için buradayım. Önce elektrik işinde çalışacağım, daha sonra motor işine geçeceğim. Amacım elektrikli araçları tamir etmeyi öğrenmek. Artık elektrikli araç ustalarına büyük bir ihtiyaç var. Eğer bu işi öğrenirsem, en azından aç kalmam. Belki bir gün kendi dükkanımı açarım.

‘ATANAMADIĞIM İÇİN ÖĞRETMENLİK HAYALİNDEN VAZGEÇTİM’

Birçok zanaatkarın çırağı olarak çalışan gençler, güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyorlar. Bu gençlerden biri olan A.A., liseyi bırakıp sanayide çalışmaya başladığını ve ailesinin onayı olmadan bu kararı verdiğini söylüyor. 16 yaşındaki A.A., “İlkokulda bir öğretmenim resim çizmeyi öğretti. Ben de resim öğretmeni olmak istedim. Sonra atanamayınca vazgeçtim. Daha sonra mesleki liseye geçtim. Ancak mezun olduktan sonra ne yapacağımı bilemedim. Üniversitede ya tıp ya da hukuk okuyacaksın. Diğer bölümler iş garantisi sunmuyor. Ailem istememesine rağmen okulu bıraktım ve sanayide çalışmaya başladım. Burada bir seneden fazladır çalışıyorum ve mesleği öğreniyorum” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Akköprü hidroelektrik santrali özelleştirilecek

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Elektrik Üretim AŞ’ye ait Akköprü Hidroelektrik Santrali (HES) ve santral tarafından kullanılan taşınmazlar, bir bütün halinde “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirilecek.

8 senede ne değişti? Trump Suudi Kral’ın kahvesini içti Prens’inkini içmedi

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Mayıs 2017’deki Suudi Arabistan ziyaretinde Suudi Kraliyet ailesinin başı ve o dönem ülkenin başbakanlık görevinde bulunan Kral Selman’la görüştü. Trump, Kral Selman’la o dönemde 300 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı …

Boynu artık başını taşıyamadı

İran’da kayıtlara geçen bir vaka herkesi şaşkına çevirdi. Uyuşturucu kullanan 23 yaşındaki bir erkek, düşen baş sendromu yakalandı.

Düğün fotoğraf ve kamera çekimlerinde yeni dönem

Düğün, doğum gibi özel anları belgeleyen fotoğrafçı ve kameramanlar için yeni bir dönem başlıyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bu alanda faaliyet gösteren kişilerin sahip olması gereken bilgi ve becerileri tanımlayan ulusal yeterliliği onayladı.

Antalya’da bir kişiyi döven 2 polis görevden uzaklaştırıldı

Antalya’da bir kişiyi darbeden 2 motosikletli yunus polisi görevden uzaklaştırılıp, haklarında soruşturma başlatıldı.

Putin’in İstanbul’da müzakere teklifine Trump’tan ilk tepki: ‘Rusya ve Ukrayna için harika bir gün’

Ukrayna krizinin barışçıl çözümü için göreve geldiği günden beri yoğun çaba sarf eden ABD Başkanı Trump, Putin’in yaptığı müzakereleri sürdürme teklifinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.