Skip to content

Mutki Haber Sitesi

  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • Teknoloji
  • İletişim
  • Home
  • Haber
  • Ukrayna’da savaş ‘geliyorum’ dedi
  • Haber

Ukrayna’da savaş ‘geliyorum’ dedi

Seher Alp 28 Mart 2022 7 min read

‘Soğuk Savaş’ın mimarı’ Amerikalı tarihçi Kennan, NATO’nun genişlemesinin “yeni bir Soğuk Savaş’ın başlangıcından” başka bir anlama gelmeyeceğini ve bunun “trajik bir hata” olacağını söyledi. Neden kimse onları dinlemedi?

DÜNYA 28.03.2022 10:06

Ukrayna’da savaş ‘geliyorum’ dedi

Abone Ol google-news

Alexey GRYAZEV

Ukrayna’daki savaş öngörülemez değildi. Uzmanlar son 30 yıldır artan risk konusunda uyarıyorlardı. Moskova, ABD liderliğindeki blokun doğuya daha fazla genişlemeyeceğine dair kapsamlı yazılı garantiler vermesini umarak NATO ile karşılıklı güvenlik konusunda anlaşma sağlamaya çalışıyordu. NATO’nun Ukrayna’ya kadar genişlemesine karşı olan bu kırmızıçizgilerin varlığı, Rusya’nın mevcut liderliğinin kafasında doğan öznel bir kavram değildi.Rus yetkililer de aşıldığı takdirde dünya için kaygı verici sonuçları olacağanı söylüyordu.

Kremlin’de tartışma konusu olmadan önce Batı’da tartışılıyordu. 1998’de, ‘Soğuk Savaş’ın mimarı’ olarak bilinen Amerikalı diplomat ve tarihçi George Kennan, NATO’nun genişlemesinin “yeni bir Soğuk Savaş’ın başlangıcından” başka bir anlama gelmeyeceğini ve bunun “trajik bir hata” olacağını söylemişti.

POLİTİKA HATASI

1997’de eski senatörler, askeri liderler ve diplomatlar dâhil olmak üzere önde gelen 50 dış politika uzmanı, dönemin Başkan’ı Bill Clinton’a NATO’nun genişlemesine karşı olduklarını belirten bir açık mektup gönderdi: “Tarihi boyutta bir politika hatası” diye yazdılar. 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden sonra, NATO’nun daha fazla genişlemesinin ne kadar ‘çılgınca’ olduğu hakkında görüşler giderek daha sık duyuldu.

Batılı hükümet yetkililerinin son 20-25 yılda aldığı kararlar, uzmanların tavsiyeleriyle açıkça çelişiyor. Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü’nün program direktörü Timofei Bordachev, “Uluslararası ilişkilerde, politikacılar ne yazık ki uzmanları neredeyse hiç dinlemiyor. Bunun nedeni anlaşılabilir. Uzmanların görevi barışı sağlamak ve çatışmayı önlemektir. Ancak politikacılar seçmenler için, her zaman ne pahasına olursa olsun zafere ulaşmaya çalışırlar” diyor.
Bu hipotez en açık şekilde, 2019’da Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Alexey Arestovich’in danışmanı ile yapılan röportajda doğrulandı. Savaşın çıkacağı yılı ve sebeplerini tahmin etmekle kalmadı; aynı zamanda çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ileri sürerek, bunun Ukrayna için gerekli olduğunu belirtti: “Yüzde 99,9 olasılıkla, NATO’ya katılmamızın bedeli Rusya ile büyük bir savaş. Optimal sonuç, Rusya’ya karşı kazanılan zaferin sonuçlarına bağlı olarak NATO’ya geçiştir.”

Bu sözler, Ukrayna hükümetinin savaşı önleme niyeti olmadığını gösteriyor. Aksine, ülke savaşa hazırlanıyordu. Zaferin NATO’ya katılmak gibi haklı bir hedefi olduğuna inanılıyordu.

Ancak bu Batılı, en azından Avrupalı politikacıların neden Avrupa’daki savaşı engellemeye çalışmadığını açıklamıyor. Bordachev’e göre, Batılı liderler ülkelerinin savaşa katılmasının hiçbir yolu olmadığı varsaydılar: “Nükleer caydırıcılığı gözönüne alındığında, yerelleştirilmesi ve önlenmesinin kolay olmasıyla, genel yıkıcı bir savaş riski diğer tüm risklerden ayrılıyor. Bunu, çatışmaya doğrudan müdahale etmek dışında Rusya’ya karşı tüm önlemleri alan ABD ve müttefiklerinin davranışlarından görebiliyoruz. Ancak Batılı politikacıların hedeflerine ulaşmaları için kaç Ukraynalının ölmesi gerektiği umurlarında değil.”

Dış ve Savunma Politikası Konseyi’nde (CFDP) araştırma müdür yardımcısı Dmitry Suslov, “ABD ve Avrupalı dış politika realistleri, NATO’yu genişletmenin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunanlardı. Sorun, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra, realistlerin Batı’nın dış politikasında etkisinin önemli ölçüde azalmasıydı” diyor.

Suslov’a göre Soğuk Savaş sona erdiğinde, liberal bakış açısı Batılı uzman çevreler ve politikacılar arasında hızla popülerlik kazandı. SSCB’nin çöküşünden sonra, çoğu kişi, güç dengesinin ve önceki uluslararası ilişkiler kalıplarının aniden modasının geçtiği hissine kapıldı. 1990’larda Francis Fukuyama tarafından savunulan bir kavram olan ‘tarihin sonu’ bu dönemde büyük ilgi gördü. Fukuyama’nın bu fikrinin George W. Bush ve onun dış politikası üzerinde güçlü bir etkisi olduğu iyi bilinmekte. Fukuyama ‘Tarihin Sonu ve Son Adam’ adlı kitabında ideolojik yüzleşme, otoriterlik, devrimler ve savaş çağının nihayet sona erdiğini, çünkü tüm devletlerin sonunda ABD’den modellenmiş liberal demokrasiyi benimseyeceğini söyledi. Fukuyama şimdi Ukrayna’daki çatışmanın sonucu hakkında tahminlerde bulunuyor. Rusya’nın Ukrayna’daki askeri yenilgisinin yakın olduğuna ve bu nedenle Çin’in Tayvan’ı işgale cesaret edemeyeceğine inanıyor. Fukuyama’ya göre bu, dünyayı ‘tarihin sonuna’ giden yola geri getirecek olan 1989 ruhunu canlandıracak.

AVCI ZAYIFLIK HİSSEDER

Rusya, Batılı politikacılara realist uzmanların değerlendirmelerinden şüphe duymaları için nedenler verdi. Suslov “90’larda, hatta 2000’lerin başında Rusya zayıf görünüyordu. NATO’nun genişlemesine yeterince kararlı ve net bir şekilde karşı çıkmadı; üstelik genişlemeyi bir ölçüde daha da kolaylaştırdı” diyor.
Suslov’a göre, 1997’de imzalanan Kuruluş Yasası’nın varlığı Batı’yı, Moskova’nın NATO’nun genişlemesine göz yummaya hazır olduğuna ikna etti.
Bu belge, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başlamasına kadar geçen 25 yılda Rusya-NATO ilişkilerini belirledi. Tarafların, Avrupa uluslarının “kendi güvenliklerini sağlayacak araçları seçme” hakkına sahip olduklarına olan bağlılıklarını teyit etti.

Yıllarca bu formül NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından Rusya’nın Gürcistan veya Ukrayna’nın ittifaka katılmasında neden söz sahibi olmadığını açıklamak için kullanıldı.

Kuruluş Yasası ittifaka yeni üyeler kabul etmek için yasal zemin sağladı. Ancak Batılı politikacılara Rusya’nın genişlemeye izin vermeye hazır olduğuna dair asıl güvence veren şey, eski Sovyet cumhuriyetleri Letonya, Litvanya ve Estonya’nın katılımıydı.

Tuhaf bir şekilde, 1997’de bu tartışma daha yeni başladığında, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin o zamanki başkanı Joe Biden, Rusya’nın Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ni birliğe kabulde NATO ile birlikte hareket edebileceğini savundu. Çizgiyi çekeceği yer Baltık devletleriydi.

ABD başkanı “Bence kısa vadede en büyük şaşkınlığın yaratacağı yer, Baltık ülkelerini şimdi kabul etmek olacaktır” demişti. Baltık devletleri ittifaka kabul edildi. 2002’de davet aldılar ve 2004’te tam üye oldular. Suslov. “Rusya nasıl tepki verdi? Yine hiçbir şey yapmadı. Sadece NATO Gürcistan ve Ukrayna’ya yayılmaya çalıştığında genişlemeye gerçekten karşı çıktı. Bu yüzden şu an bulunduğumuz yere geldik” diyor.

SIRADAKİ NE?

Gerçek açıkça değişti. Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin mevcut dinamikleri, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru ilerleme potansiyeli konusunda hiçbir belirsizliğe yer bırakmıyor.

Suslov’a göre bu, çağdaş uluslararası ilişkilerde gözlemlenen diğer eğilimlerle birlikte realistlerin konumunu güçlendirecek.

Suslov, “Bir kez daha, dünya üzerindeki güç dengelerindeki değişimlerin uluslararası sistemi şekillendiren en önemli faktör olduğunu görüyoruz. Çin çok güçlendi ve ABD onu kontrol altına almaya çalışıyor” diyor.

Suslov, ABD-Çin ilişkilerindeki mevcut modellerin “liberaller için kıyamet anlamına geldiğini ve realistler için çok şey vaat ettiğini” savunuyor: “Yakın gelecekte Batılı politikacıların kararlarını realistlerden gelen tavsiyelere göre almaya başlaması oldukça muhtemeldir. Öyleyse, realistler Avrupa’da devam eden çatışmaya çözüm olarak ne öneriyorlar?

Realistler, ABD’nin Ukrayna’nın jeopolitik kayıplarını ‘mevcut durum’ olarak tanıması, Kiev’e ölümcül silahlar vermeyi bırakması, hatta Zelenski’ye Moskova ile Ukrayna’nın bağımsız ama tarafsız kalacağı bir anlaşma imzalaması için baskı yapması gerektiğini savunuyorlar.” Suslov, ABD’nin iki önemli sorunu çözmesine yardımcı olacağını söylüyor. Öncelikle Washington, ABD için sakıncalı olan Rusya-Çin yakınlaşmasını durdurabilir. İkincisi, ABD-Rusya arasında doğrudan askeri çatışmayı önleyerek gerilimini azaltacaktır. Her halükarda, politikacıların sağduyusuna güvenmek için henüz çok erken. Bordachev’e göre “İnsanlık tarihinde bir kez bile politikacılar uzmanları dinlemedi. Ve bunun bugün değişebileceğine dair hiçbir ipucu yok.”

Russia Today’den çeviren: BirGün Çeviri Kolektifi

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Tags: NATO Rusya savaş Ukrayna

Continue Reading

Previous: Rusya-Ukrayna müzakereleri ilk kez İstanbul’da
Next: İspanya Covid-19’a grip muamelesi yapacak: Temel önlemler kaldırıldı

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Stories

Ankara’ya ‘afet’ düzeyinde yağış uyarısı! İzinler kaldırıldı
1 min read
  • Haber

Ankara’ya ‘afet’ düzeyinde yağış uyarısı! İzinler kaldırıldı

30 Mayıs 2023
İletişim Başkanı Altun’dan İsveç’teki PKK provokasyonuna tepki: Kesinlikle kabul edilemez
2 min read
  • Haber

İletişim Başkanı Altun’dan İsveç’teki PKK provokasyonuna tepki: Kesinlikle kabul edilemez

30 Mayıs 2023
Florida’da silahlı saldırı: 4’ü çocuk 9 kişi yaralandı
1 min read
  • Haber

Florida’da silahlı saldırı: 4’ü çocuk 9 kişi yaralandı

30 Mayıs 2023

Kategoriler

  • blog
  • Ekonomi
  • Haber
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • Teknoloji
  • Yaşam

Son Yazılar

  • Ankara’ya ‘afet’ düzeyinde yağış uyarısı! İzinler kaldırıldı
  • İletişim Başkanı Altun’dan İsveç’teki PKK provokasyonuna tepki: Kesinlikle kabul edilemez
  • Florida’da silahlı saldırı: 4’ü çocuk 9 kişi yaralandı
  • Sivas’ta kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı bitkiler için çalışmalar sürüyor
  • Sosyal medyadan provokatif paylaşımlara gözaltı
  • Orhan Aydın: Bu oyları çıkın bakalım seçimi kim almış oluyor?
  • Küresel piyasalarda belirsizlik risk iştahını törpülüyor
  • Diyarbakır’da depremde en çok etkilenen 3 mahalle incelendi… Vahim tablo ortaya çıktı
  • Bitcoin borç tavanı anlaşmasından güç aldı
  • Fas Kralı 6. Muhammed’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçim tebriği
  • TÜİK’den enflasyon hesaplamasına ‘doğalgaz’ ayarı! ‘Sıfır fiyat’ sert düşüşe neden olacak
  • Intel, Meteor Lake’in AI motorunu tanıttı: İşte ilk bilgiler
  • Antalya’da polis sevgilisini başından vurdu
  • Cooler Master, İnovasyonu Yönlendirmek İçin Stratejik Odak Alanlarını Açıklıyor
  • Türkiye Finans’ın Yönetim Kurulu’na yeni atama
denizli escort
deneme bonusu veren siteler
gaziantep escort
escort gaziantep
betmarlo
egt oyna
lordcasino
pragmatic slot oyunları
barn festival
favorislot
luvibet
showbet
betist giriş
tarafbet
dog house megaways
aviator oyna
tombala oyna
aresbet
bonus hunt
floating dragon oyna
altıncasino
trwin giriş
markaj giriş
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
sweet bonanza oyna
ganobet
hiperwin
sugar rush oyna
egt oyna
gates of olympus oyna
big bass bonanza oyna
avcılar escort
esenyurt escort
bayan escort
beylikdüzü escort
bakırköy escort
halkalı escort
şirinevler escort
şişli escort
bahçeşehir escort
escort izmit
kocaeli escort
ankara escort
escort tuzla
escort şişli
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • Teknoloji
  • İletişim
Copyright © All rights reserved. | DarkNews by AF themes.