Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

BM Genel Sekreteri Guterres: İsrail’in Suriye’ye saldırıları endişe verici

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırılarından endişe duyduğu belirtilerek, İsrail’e Suriye’nin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal eden saldırılardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Araçlarını doldurup, hepsi bugünü bekledi: Sınırımızda kuyruklar gittikçe uzuyor

Özlem, heyecan ve biraz da yorgunlukla Türkiye’ye ulaşan on binlerce vatandaş, sınırlarda yoğunluk oluşturdu. Kapıkule başta olmak üzere Edirne’deki sınır kapılarında kilometrelerce araç kuyruğu oluşurken, gurbetçilerin ülkeye girişi akın akın devam ediyor.

AKP’li yetkililerin Erdoğan’a hediye ettiği tablo ne anlatıyor?

Kızılcahamam’da düzenlenen AKP’nin 32. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanış programında, AKP Genel Sekreteri Eyüp Kadir İnan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Faruk Acar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Sevr Mağarası’ tablosunu hediye etti.

İran medyasından çarpıcı iddia: Pezeşkiyan İsrail saldırısında yaralandı

İran medyası, İsrail’in 13 Haziran’da başlattığı saldırılarda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Tahran’daki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında bacağından yaralandığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Kendisini eleştiren kişiyi vatandaşlıktan atacak

ABD Başkanı Donald Trump, kendisini sosyal medyada sık sık eleştiren eski talk show sunucusu Rosie O’Donnell hakkında tartışma yaratacak bir açıklamada bulundu. Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, O’Donnell’ın Amerikan vatandaşlığının iptal edilmesini “ciddi biçimde değerlendirdiğini” açıkladı.