New York borsası yükselişle kapandı

New York Borsası Haftanın Son İşlem Gününü Yükselişle Tamamladı

Haftanın son işlem gününde New York borsası pozitif bir seyir izledi. Dow Jones endeksi yüzde 0,8 artarak 42.732,13 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 1,26 artarak 5.942,47 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,77 kazançla 19.621,68 puana çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) ile bu ay görevi devralacak olan Donald Trump yönetiminin atacağı adımlara ilişkin belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda, piyasalarda olumlu bir hava hakimdi. Trump’ın kurumsal vergileri düşürme, düzenlemeleri hafifletme, tarifeler getirme ve yasa dışı göçü engelleme gibi politikalarının şirket karlarını artırabileceği ve ekonomiyi canlandırabileceği ancak beraberinde belirli riskleri de getirebileceği belirtiliyor.

Ayrıca ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) geçen ay beklentilerin üzerinde 49,3 olarak gerçekleşerek sektördeki daralmanın devam ettiğini gösterdi. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’li çelik üreticisi US Steel’in Japonya’nın Nippon Steel’e satılmasını engelleme girişimi hisselerinde düşüşe neden oldu.

ABD’li otomobil üreticileri Ford ve General Motors, 2019’dan bu yana en iyi yıllık ABD satışlarını açıkladı. Ford’un hisseleri yüzde 2’nin üzerinde, General Motors’un hisseleri ise yaklaşık yüzde 1’e yakın arttı. Öte yandan Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, ülke ekonomisinin iyi bir noktada olduğunu ve para politikalarında sabırlı olabileceklerini vurguladı. Barkin, ABD ekonomisinin 2025’teki görünümünün olumlu olduğunu belirtti.

Trump yönetiminin politikalarının etkilerine rağmen, ABD ekonomisinin gelecekte olumlu bir seyir izleyeceği öngörülüyor. Yatırımcılar ve analistler, geleceğe dair daha fazla bilgi edinmek ve sabırlı olmak gerektiğini ifade ediyorlar. (AA)

Related Posts

Fed faiz indirim ihtimali güçlendi: Küresel piyasalarda yoğun hafta başlıyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirim sürecine yönelik iyimserliklerin risk iştahını yükseltmesine karşın faiz indirim patikasına yönelik belirsizliklerin etkisiyle geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine çevrildi.

Trump, Fed’e kafayı taktı: İstifa etmezse görevden alacak

ABD Başkanı Trump, “mortgage dolandırıcılığı” iddiası bulunan Fed yetkilisi Cook’ın istifa etmemesi üzerine görevden alacağını söyledi.

Ahşap fiyatları 600 dolar seviyesine geriledi

Ahşap vadeli fiyatları, bin tahta fit başına 600 dolara kadar gerileyerek 1 Ağustos’ta görülen 695,5 dolarlık zirveden uzaklaştı. Bu düşüşte en önemli etken, inşaat sektöründe daralan talep oldu. ABD’de temmuz ayında verilen yeni inşaat izinleri …

En çok zarar eden 10 şirket

Bilanço döneminin tamamlanmasının ardından 2025’in ilk yarısında en çok zarar eden şirketler belli oldu.

53 milyar dolarlık oyuncak: CEO’su milyarderler arasında

Çinli Pop Mart’ın “Labubu” oyuncağı küresel satış rekorları kırarken, şirketin piyasa değeri 54 milyar doları aştı. CEO Wang Ning, hem şirketi hem de kişisel servetiyle milyarderler listesinde zirveye yaklaştı.

Euro Bölgesi’nde şirket faaliyetleri ağustosta yükseldi

Euro Bölgesi’nde ağustos ayında şirketlerin faaliyetlerinde artış yaşandı.