İran’dan ABD ile nükleer müzakere açıklaması: ‘Hızlı sonuç alınabilir’

İran ve ABD Arasındaki Nükleer Müzakereler Yeniden Başlıyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile 15 Haziran’da başlayacak nükleer müzakere sürecinin, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin uluslararası denetim altında sürdürülmesi ve yaptırımların kaldırılmasına bağlı olarak hızlı bir şekilde anlaşmayla sonuçlanabileceğini belirtti.

Erakçi, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Başkan (Donald) Trump, İran’ın nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini söyleyerek göreve başladı. Bu aslında bizim kendi doktrinimizle de uyumludur ve bir anlaşmanın ana temeli olabilir” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurma ısrarı nedeniyle durdurulan görüşmelerin 15 Haziran’da yeniden başlayacağını bildiren Erakçi, şunları kaydetti:

“İran’ın nükleer programının barışçıl niteliğini sürdürmesini sağlayacak bir anlaşmanın ulaşılabilir olduğu ve hızla sağlanabileceği açıktır. Karşılıklı olarak faydalı olacak bu sonuç, İran’ın zenginleştirme programının Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın tam denetimi altında sürdürülmesine ve yaptırımların etkin bir şekilde sona erdirilmesine bağlıdır.”

ABD ve İran Arasındaki Nükleer Müzakereler

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakere süreci devam ederken taraflar şimdiye kadar Maskat ve Roma’da 5 tur görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, Tahran’ın uranyum zenginleştirme konusu hala temel anlaşmazlık noktası olarak kalıyor.

İran, nükleer programını atom bombası üretmesini engellemek için kısıtlamaya karşılık yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

ABD ise İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurmayı içeren bir anlaşma teklifi sunmuştu. İran ise “kırmızı çizgilerini” aşan bu teklifi kabul etmeyeceğini ve kendi teklifine dayalı bir yanıt hazırladığını duyurmuştu.

ABD’nin İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurma ısrarı nedeniyle durdurulan görüşmelerin 15 Haziran’da Umman’da yeniden başlayacağı açıklanmıştı.

Related Posts

Bu deprem diğerlerine benzemiyor! 1250 deprem ne anlatıyor? Kütahya’da neler oluyor?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Özburan, son 1.5 ayda Kütahya Simav’da bin 250 sarsıntı meydana geldiğini belirterek, sarsıntıları “deprem fırtınası” olarak tanımladı. Doç. Dr. Özburan ayrıca, “Simav’daki depremlerin jeotermal kökenli olabileceğini düşünüyoruz. Asıl cevabı çalışmalar sonlandırıldıktan sonra verebiliriz” dedi.

Ayrı yaşadığı eşini yaralayıp mezarlıkta canına kıy

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, ayrı yaşadığı eşi Canan Ayhan’ı (42) yaralayan ve yanındaki komşusu Behiye A.’yı da vurmak isterken tabancası tutukluk yapan Ayhan Ayhan (46), daha sonra gittiği mezarlıkta intihar etti. Olay, çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Hastaneye kaldırılan Canan Ayhan’ın durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bu köyde sudan çok kola var: Dini törenlere bile karışmış

Bir gün bir Coca-Cola dağıtım kamyonunun köye girmesiyle hayatları değişti. Artık burada sudan çok kola bulunuyor, bakkallar “Kola satmazsam müşteri gelmez” diyor.

Mersin’de iki aile arasında silahlı kavga: 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi ağır yaralandı

Mersin’in Tarsus ilçesinde iki aile arasında tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Yaşananlar sırasında yaralanan 2 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ‘yardım’ tuzaklarıyla 125 Filistinliyi katletti

Terör devleti İsrail, ABD güdümlü yardım dağıtım noktalarında açlıkla boğuşan ve gıda almak isteyen Filistinlilere 27 Mayıs’tan bu yana ateş açıyor. Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 125’e, yaralıların sayısının 736’ya yükseldiğini bildirdi.

İran: “Çok gizli” İsrail belgelerini açıklayacağız

İran devlet medyası, dün İran istihbarat kurumlarının İsrail’e ait çok sayıda hassas belge ele geçirdiğini bildirmişti. İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatip de bugün İran devlet televizyonuna verdiği demeçte, Tahran’ın elde ettiği hassas İsrail …