En sağlıksız ekmek seçildi: Bir paket cipsteki kadar tuz içeriyor

Ekmek, Türkiye beslenmesinde önemli bir yer tutar, ancak besin değerleri açısından tüm ekmek çeşitleri aynı değildir. 

Top Santé’nin haberine göre, UFC-Que Choisir’in yaptığı son araştırma, bazı ekmeklerin aşırı tuz oranı, yetersiz lif içeriği ve sağlık açısından zararlı bileşenler taşıdığını ortaya koydu. 

UFC-Que Choisir’in araştırmasında dört büyük markanın ekmekleri karşılaştırılarak, tuz ve lif içeriği ile içerik kaliteleri analiz edildi. Tam buğday ekmekleri, yüksek lif içeriği ve sağlıklı yapılarıyla öne çıkarken, endüstriyel beyaz bagetler sıralamanın en alt sırasında yer aldı. Bunun nedeni, yüksek tuz içeriği ve besin değeri düşük rafine un kullanımı. 

Çalışmada bazı fırınlarda şeffaflık eksikliğine de dikkat çekiliyor. Birçok tüketici, ekmeklerinin tam bileşimini öğrenmekte zorlanıyor çünkü etiketlemeler genellikle yetersiz. Bu belirsizlik, bilinçli yiyecek seçimlerini engelliyor ve endişe verici gerçekleri gizliyor: Bazı bagetler, bir paket cips kadar tuz içeriyor. Aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açabiliyor; ancak tüketiciler, bu riski çoğu zaman göz ardı ediyor.

Bu bulgular ışığında, lif ve besin değeri açısından zengin olan tam buğday ve organik unlardan yapılmış ekmeklerin tercih edilmesinin önemine vurgu yapıyor. Son olarak, tuz oranının azaltılması, ekmeğin günlük beslenmedeki lezzetini korurken sağlık risklerini de sınırlayacaktır.

Related Posts

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir