“Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor”

2 Yaş Altı Çocuklarda Bronşiolit Riski Artıyor: Uzmanlardan Uyarı!

Kış aylarında artan viral enfeksiyonlar, özellikle 2 yaş altı çocuklarda bronşiolit riskini artırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, solunum zorluğu, morarma ve yüksek ateş gibi belirtilere neden olan bronşiolit konusunda aileleri uyardı. RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını tetiklediğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda, 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyrediyor. Risk grubunda prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar bulunuyor.” dedi.

Havalar soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları hızla artıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıkça görülen bronşiolit, önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın kış aylarında sık görüldüğünü ve erken müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bronşiolitin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, “Burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerle başlayan bronşiolit, alt solunum yollarına indiğinde çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.” diyerek şunları ekliyor: “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyreder. Prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar risk altındadır.”

“Beslenmeye Dikkat Ederek Hastalık Riskini Azaltabilirsiniz”

Prof. Dr. Güzel, “Eğer çocuğunuzda öksürük, burun akıntısı sonrası nefes alma zorluğu, morarma, 38 derecenin üzerinde ateş, beslenme sorunları veya hışıltılı solunum gibi belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hastalığın ilerlemesini önlemek için çocukların beslenmesine dikkat etmek ve ortamın nemlendirilmesi önemlidir.” şeklinde uyarıda bulunuyor.

“Bronşiolit Atakları Evde Tedavi Edilebilir”

Bronşiolitten korunmak için aşıların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, özellikle risk grubundaki çocukların influenza ve RSV aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Bronşiolit atakları durumunda genellikle evde tedavinin yeterli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebilir. Tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü önemlidir.” diyerek ekliyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Related Posts

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Sindirim sisteminin kritik organlarından biri olan pankreasta ortaya çıkan kistler genellikle belirti vermiyor ve çoğu kez başka tetkikler sırasında rastlantısal olarak fark ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkurt, pankreas kistlerinde tedaviyi belirleyen 3 önemli soruyu açıkladı.