Astronotlar uzayda llk röntgeni çekti: Peki bu neden önemli

Yeni Keşifler

Uzayda İlk Tıbbi Röntgen Çekimi, Fram2 Görevi Sırasında Gerçekleştirildi. Bu tarihi görüntüde, bir elde takılan yüzük gri tonlamalı bir taramayla ortaya çıktı ve Wilhelm Roentgen’in 130 yıl önce çektiği orijinal röntgen filmine benzetildi.

Bu olay, Dört Kişilik bir Kapsülde Mikro Yer Çekimi Ortamında ve Dünya’nın Yüzeyinden Yaklaşık 320 km Yükseklikte 28 bin km/saat hızla dönen bir kapsülde gerçekleştirildi.

SPACEXRAY DENEMESİ VE FRAM2 GÖREVİ

Bu olay, Fram2’deki SpaceXray deneylerinden biriydi. Fram2, Dünya’nın Kutuplarından Geçen İlk İnsanlı Görevdi.

Bu önemli görev, uzayda röntgen görüntüleme teknolojisinin uygulanabilirliğini ve faydalarını kanıtlamayı amaçlıyor.

UZAYDA RÖNTGEN ÇEKİMİNİN TÜMLEŞİK ZORLUKLARI

Uzayda X-ışını görüntüleme yapmanın, donanım, yöntemler ve nesne konumlandırması açısından çeşitli zorlukları bulunmaktadır.

Uzayda kullanılan cihazların hafif, minyatür ve sıkı güvenlik standartlarına uygun olması gerekir. Fram2 ekibi, başlangıçta askeri amaçlar için geliştirilen özel bir X-ışını sistemini uzaya uyarlamayı başardı.

Kozmik radyasyonun görüntü kalitesini etkileme endişesi vardı ancak ilk bulgular, bu sorunun üstesinden gelinebileceğini gösterdi.

Ayrıca, yüzen nesnelerin hizalanmasının zorluğu da bir problemdi. Fram2 ekibi, basit ve hatasız prosedürler benimseyerek astronotların bu sorunu çözmesine yardımcı oldu.

UZAYDA İLERİ X-IŞINI GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ

Başarılı el röntgeninden sonra, Fram2 ekibi, teknoloji gösterimini genişletmek için daha fazla tanısal görüntü çekimi yaptı.

Ön kol, pelvis, karın ve göğüs taramaları gerçekleştirildi. Astronotlar ayrıca X-ışınlarının bileşen arızalarını tespit etmede yardımcı olabileceği elektronik görüntüleme testlerini de gerçekleştirdi.

X-ışınları, uzay aracı bileşenlerindeki arızaların tespitine yardımcı olabilir, bu da büyük bir adım olabilir.

Related Posts

Proton’dan “mahrem” yapay zeka geldi: Lumo kullanıma sunuldu

Gizlilik ve şeffaflık odaklı teknolojik araçlarıyla tanınan Proton, Lumo adlı yapay zeka sohbet asistanını piyasaya sürdü.

Kodlama savaşı kızışıyor: Alibaba, GPT-4’e rakip modelini tanıttı

Çinli teknoloji devi Alibaba, yazılım geliştirme süreçlerine yönelik açık kaynaklı yapay zeka modeli Qwen3-Coder’ı piyasaya sürdü.

Gökbilimciler Kara Deliklerin Oluşumunda Alışılmadık Bir Yöntem Keşfetti: Evrenin En Büyük Gizemlerinden Biri Çözülüyor

Kara delikler, evrenin en gizemli ve en güçlü kozmik yapıları olarak bilim insanlarının uzun yıllardır en çok merak ettiği konulardan biri. Ancak NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun sağladığı son veriler, kara deliklerin oluşum sürecine dair bugüne kadar bilinenlerin dışında, alışılmadık bir yolun varlığını ortaya koydu.

Akdeniz bir zamanlar kupkuruydu! Her şey nasıl değişti?

Dünya tarihinin en büyük sel felaketlerinden biri, milyonlarca yıl boyunca gizli kaldı. Yeni araştırmalar, Akdeniz’in kuruyup bir çöle dönmesinin ardından, dev bir su kütlesinin boğazdan geçerek kıtaları yaran bir hızla havzayı nasıl yeniden doldurduğunun en net kanıtlarını gözler önüne seriyor. Peki, bu olağanüstü olay nasıl yaşandı?

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”