Aslında o kadar da faydalı olmayan 4 trend takviye

Sağlıklı yaşam trendlerinin artmasıyla birlikte, gıda takviyelerine olan ilgi de son yıllarda hızla artış göstermiştir. Ancak uzmanlar, bazı popüler takviyelerin aslında düşünüldüğü kadar faydalı olmayabileceği konusunda uyarıyor. İşte sağlığınıza beklenen katkıyı sağlamayabilecek, hatta gereksiz olabilecek 4 popüler takviye…

**Protein tozları**

Beslenme mühendisi ve diyetisyen Virginie Charreau, protein tozlarının özellikle vejetaryenler gibi yeterli protein alımında zorluk çeken kişiler için faydalı olabileceğini belirtmektedir. Ancak Charreau, herkes için protein tozlarının gerekli olmadığı konusunda uyarıda bulunmaktadır. Charreau, “Genel olarak takviyelerin ve tozların büyük bir destekçisi değilim” diyerek, dengeli bir beslenme düzeninin protein eksikliği yaşama olasılığını oldukça düşürdüğünü vurgulamaktadır. Ayrıca, hiçbir takviyenin doğal besinlerin yerini tutamayacağını belirtmektedir.

**Süper besinler**

Beslenme uzmanı, “Günümüzde goji gibi süper meyveler oldukça popüler hale geldi” diyor ve ekliyor: “Bu meyveler sağlık açısından faydalı olsa da, gerçekten dünyanın başka bölgelerinden gelen yiyeceklere ihtiyacımız var mı? Kendi bölgenizde yetişen ve aynı şekilde besleyici olan kuru erik, kuru kayısı ve hurma gibi meyveler mevcuttur. Önceliğimiz bu yerel ürünler olmalıdır.”

**Kolajen**

Virginie Charreau, kolajen takviyelerinin de belirli bir diyet veya sağlık durumuna ihtiyaç duyan kişiler için protein tozları gibi faydalı olabileceğini kabul etmektedir. Ancak, “Bu tür takviyeler özellikle çocuklar için önerilmez. Bunun yerine, çiğ ve yerel gıdalar tercih edilmelidir” diye eklemektedir.

**Multivitaminler**

Kış aylarında multivitaminler veya bağışıklığı güçlendiren takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Diyetisyen bu soruya, “Bu sorunun iki ucu keskin bir kılıç gibi” diye yanıtlıyor ve ekliyor: “Genel olarak, aldığımız gıdalardan yeterli miktarda vitamin alıyoruz. Ancak kış aylarında, besinlerdeki vitamin ve mineral oranları düşebilir. Bunun sebebi, bu gıdaların genellikle uzak bölgelerden gelmesi, mevsim dışında tüketilmesi ve hasat ile tüketim arasındaki uzun süredir”.

Related Posts

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.