Ailece sinemaya gitmek lüks oldu!

Kültür Harcamaları ve Lüks Eğlence Etkinlikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait kültür harcamaları verilerini açıkladı. Bu verilere göre, kültür ve eğlence alanında yapılan harcamaların payı giderek azalırken, özellikle sinema, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, artan bilet fiyatları nedeniyle lüks hâline geldi.

Sözcü’den Belce Örü’nün TÜİK’in Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam İstatistikleri üzerine hazırladığı habere göre, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle kültürel etkinlikler artık aile bütçelerinde daha az yer kaplamaya başladı. 2023’te kültürel harcamalar toplamda 276 milyar 338 milyon 253 bin TL’ye ulaştı. Ancak bu harcamaların Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yalnızca yüzde 1 olarak kaydedildi. Hanehalklarının kültür harcamalarında ise ilk sıraları veri işleme ekipmanları yüzde 22, televizyon ve televizyon ekipmanları yüzde 21 ve kitaplar yüzde 15 ile aldı. Sinema, tiyatro ve konser gibi kültürel etkinliklere yapılan harcamalar ise yalnızca yüzde 4.5’lik bir payla listenin gerisinde kaldı.

Aralık ayında, eğlence ve kültür harcamalarındaki enflasyon, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 1.46 aşarak dikkat çekti.

Sinema biletleri 245 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar çıkarken, bir sinema salonunda patlamış mısır ve içecek almayı hayal etmek dahi zorlaşıyor. Bir kişi için, taze mısır ve içecek içeren en düşük menü fiyatı 210 TL’den başlıyor. Örneğin, 4 kişilik bir aile için sinemaya gitmek, en düşük fiyatlarla bile 1.800 TL’yi aşan bir bütçeye mal olabiliyor.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor – Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

ABDli Bloomberg’den çarpıcı TCMB iddiası!

ABD merkezli Bloomberg News’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilere yönelik aylık büyüme limitlerini artırmayı gündemine aldı. Söz konusu adım, finansman …

Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’n yüzde 49 hissesini satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

Türkiye’nin kimya devi Polisan Holding satılıyor: Yeni sahibi belli oldu

Samsunspor’un başkanı Yüksel Yıldırım’ın Hollanda merkezli şirketi CoreX, Türkiye’nin en büyük kimya şirketlerinden Polisan Holding’i satın almak için Bitlis Ailesi ile anlaştı. Taraflar, şirketin yüzde 77,72’sini oluşturan hisselerin devri için dün sözleşme imzalandığını duyurdu.