Nörobilim uzmanı uyardı: Sabah uyanır uyanmaz yaptığınız bu hata tüm gününüzü sabote ediyor

Uyanır Uyanmaz Telefona Sarılmak Beyninizi Nasıl Etkiliyor?

New York Üniversitesi’nde Nörobilim Uzmanı olan Prof. Dr. Wendy Suzuki, uyanır uyanmaz telefona sarılmanın gün boyunca odaklanmayı, motivasyonu ve ruh halini önemli ölçüde etkilediğini belirtiyor.

Prof. Dr. Suzuki’ye göre, sorun sabah saatlerinde beynin potansiyelini boşa harcamaktan kaynaklanıyor. Uzman, “Eğer sabah ilk yaptığınız şey telefonunuzu kontrol etmekse, beyninizin gün içindeki en güçlü fırsat penceresini kaçırmasına neden oluyorsunuz.” diyor.

Suzuki, uyanır uyanmaz beynin “zirve nöroplastisite” modunda olduğunu vurguluyor. Bu demektir ki beyin, öğrenmeye, yaratıcılığa ve odaklanmaya en açık durumda bulunuyor. Gece boyunca dinlenen dopamin seviyeleri, sabahları motivasyonu ve pozitif ruh halini artırıyor. Ancak ekran karşısında geçen sabah saatleri, kortizol ve dopamin gibi kritik hormonların ritimlerini bozarak beyin potansiyelinin verimli kullanımını engelliyor.

Uzmandan 20 Dakikalık Basit Deney Önerisi

Prof. Dr. Suzuki, bu alışkanlığı kırmak için herkesin uygulayabileceği basit bir deney öneriyor: “Önümüzdeki beş gün boyunca sabah ilk 20 dakikayı ekranlardan uzak geçirin. Bunun yerine esneme yapın, gün içinde odaklanmak istediğiniz üç şeyi bir yere yazın ya da sadece kahvenizi yudumlarken düşüncelerinizle baş başa kalın. Beyninize liderlik etme şansı verdiğinizde neler olacağını kendiniz gözlemleyin.”

Gece Ekran Kullanımı ve Zihinsel Sağlık

Sabahları olduğu gibi, gece boyunca telefonla vakit geçirmek de zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Suudi Arabistan’daki Kral Suud Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, katılımcıların %90’ının uyumadan hemen önce ekrana baktığını ortaya koydu. Bu alışkanlığın kötü uyku kalitesi riskini 2 ila 3 kat artırdığı belirlendi.

Related Posts

Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Ofiste oturarak çalışanlar için sürekli sağlık uyarıları yapılıyor. Günlük olarak yapacakları egzersizler ile bu sağlık sorunlarını uzun vadede engelleyebilecekleri de uzmanlar tarafından söyleniyordu fakat yeni yapılan bir araştırmada oturarak çalışmanın beyne verdiği zararın egzersiz ile de geri döndürülemez olduğunu ortaya koydu.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.