Merkez Bankası rezervleri 5 haftadır eriyor: İmamoğlu operasyonlarının etkisi sürüyor!

TCMB’nin Açıkladığı Verilere Göre Net Uluslararası Rezervler Düşüş Gösterdi

18 Nisan haftasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı son verilere göre, net uluslararası rezervlerde azalma yaşandı. Önceki haftaya kıyasla 243 milyon dolarlık bir düşüşle 38 milyar 631 milyon dolara gerileyen net rezervler, dikkat çekici bir seyir izliyor. Bu düşüş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların başladığı tarihten itibaren her hafta rezervlerde meydana gelen azalmayı gösteriyor.

Resmi Rezerv Varlıklarında Düşüş Sürüyor

Aynı dönemde resmi rezerv varlıkları da yüzde 0,6 oranında azalarak 146,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıklarında yüzde 6,3’lük bir azalış yaşanırken, altın rezervleri yüzde 3,5 artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. IMF rezerv pozisyonu ile SDR toplamı ise yüzde 1,3 artışla 7,7 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası ve merkezi yönetimi kapsayan kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri aynı hafta içinde yüzde 2,1 artarak 112,4 milyar dolara yükseldi. Önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri yüzde 2,6 oranında artarken, şarta bağlı yükümlülükler yüzde 1,5 artışla 55,1 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yabancı para swap işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükler de 19,8 milyar dolar seviyesinde kaydedildi.

Related Posts

Ali Ülker, yönetim kurulu başkanlığı görevini devretti

Ali Ülker, Yıldız Holding’de 2020 yılı Şubat ayından bu yana sürdürdüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Yıldız Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü’ye devretti.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir