Mutki Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Köklü değişiklikler geliyor: ATM’den para çekmede yeni sistem! Tüm telefon abonelik kayıtları güncellenecek

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında bankacılık ve bilişim sistemleriyle ilgili birçok köklü değişiklik yapılacak.

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Kapsamında Bilişim Suçlarıyla Mücadeleyi Güçlendiriyor

Adalet Bakanlığı, 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde bilişim suçlarıyla daha etkin bir şekilde mücadele edileceğini duyurdu. Yapılacak düzenlemelerle, çipli kimlik belgesi olmadan hesap açmak, güvenlik kamerası tarafından tanınmayan kişilerin ATM işlemlerini gerçekleştirmesi engellenecek.

Bakanlık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetin adalete olan güveni artırmayı, yargı hizmetlerine adil şekilde erişimi sağlamayı ve temel hakların korunmasını amaçladığını belirtti.

Belge kapsamında, bankalar ve finans kuruluşları ile telefon aboneliklerinde düzenlemeler yapılacak, özellikle bankacılık ve bilişim sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık ve hırsızlık suçlarına karşı yeni önlemler alınacak.

Yapılacak Düzenlemelerle Mobil Hat Sahipliği Sınırlandırılacak

Yargısal süreçlerde talep edilen bilgilerin 10 gün içinde iletilmemesi durumunda banka ve finans kuruluşlarına idari para cezası uygulanacak. Bilişim suçlarında ise ilgili hesaplar askıya alınacak ve suça konu menfaate el konulabilecek.

ATM Kayıtları En Az 2 Yıl Saklanacak

Banka ve elektronik ödeme kuruluşlarında çipli kimlik belgesi olmadan hesap açılamayacak, ATM işlemlerinde yüz tespiti yapılamayan kişiler işlem gerçekleştiremeyecek. ATM güvenlik kameraları kayıtları ise en az 2 yıl süreyle saklanacak. Telefon aboneliklerinde kimlik doğrulama süreçleri sıkılaştırılacak ve kayıtlar güncellenecek. Belirlenen süre içerisinde güncellenmeyen hatlar kapatılacak. Yeni düzenlemeyle vatandaşlar en fazla 3, yabancılar ise en fazla 1 mobil hat sahip olabilecek ve dolandırıcılık suçlarında kullanılan hatlar askıya alınabilecek.