Genel Sağlık-İş yurttaşın alım gücünün düşmesine tepki gösterdi: Emekli 472 adet çay ve simidi kaybetti

Maaş Zamlarının Alım Gücü Üzerindeki Etkileri

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, yüksek enflasyon ve düşük maaş zamlarının memurlar, memur emeklileri ve asgari ücretlilerin alım gücünde ciddi düşüşlere neden olduğuna dikkat çekti. Uğur, geçmişten bugüne yapılan maaş artışlarının enflasyona yenik düşerek, memurların ve emeklilerin alım gücünü hızla erittiğini belirtti.

2010 yılında en düşük memur maaşı olan bin 300 TL ile bir memurun 15,2 çeyrek altın alabildiğini hatırlatan Uğur, 2020’de en düşük memur maaşının 4 bin TL olduğu dönemde ise bu miktarın sadece 8,5 çeyrek altına denk geldiğini vurguladı. 2025 yılında en düşük memur maaşının nominal olarak 41 bin 91 TL olduğunu ancak bu maaşla sadece 7,47 çeyrek altın alınabileceğine dikkat çekti.

Memur emeklilerinin maaşlarında da benzer bir erimenin yaşandığını belirten Uğur, 2002 yılında en düşük memur emeklisi maaşının 377 TL olduğunu ve bu maaşla 1256,66 çay-simit alınabildiğini ifade etti. Ancak 2024 yılında enflasyon ve maaş zamları sonucunda en düşük emekli maaşının 19 bin 616 TL’ye yükselmesine rağmen, bu maaşla alınabilecek çay-simit sayısının 784,64’e düştüğünü söyledi.

Asgari ücretlilerin üzerindeki yüksek enflasyonun da dramatik olduğunu kaydeden Uğur, 2010 yılında asgari ücretle 6,77 çeyrek altın alınabildiğini, ancak 2025 yılında yüzde 30’luk zam sonrası asgari ücretle sadece 4 çeyrek altın alınabileceğini belirtti.

Memur ve memur emeklilerine yapılan maaş zamlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını vurgulayan Uğur, daha etkili önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Sendika olarak enflasyona endeksli gerçekçi maaş artışları talep ettiklerini ve ekonomik politikaların acilen gözden geçirilmesi gerektiğini aktardı.

Uğur, memur ve emeklilerin yaşam standartlarının korunması, asgari ücretin insanca bir seviyeye yükseltilmesi, ekonomik istikrarın sağlanması ve fiyat denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.